6 stvari, na katere ne smemo pozabiti pri načrtovanju videovsebin

6 stvari, na katere ne smemo pozabiti pri načrtovanju videovsebin

Kako poskrbeti, da bo vaša vsebina skladna s pričakovanji, bo vzbudila pozornost ciljnega občinstva in na ta način dosegla zastavljane cilje? S skrbnim načrtovanjem!

Kakšen je namen videa?

Za videovsebino se običajno odločimo v želji po doseganju posameznih ciljev. Bolj kot bodo ti podrobni in jasno določeni, lažje bomo pripravili ustrezne vsebine in se odločili, na kakšen način jih predstaviti. Čeprav lahko isti videoposnetek pripravimo za več namenov in različnih javnosti, se priporoča, da se za vsak posamezen namen pripravi prilagojena verzija vsebine.

Komu je vsebina namenjena?

V fazi načrtovanja vsebine je pomembno določiti, komu bo le-ta namenjena. To bo pomembno vplivalo na vsebino in način, na katerega jo bomo predstavili ciljnemu občinstvu. Če bomo vsebino pripravili za strokovno javnost, je predstavitev lahko bolj podrobna. Ko naslavljamo širše občinstvo brez predhodnega znanja o tematiki, pa je potrebno poskrbeti za bolj splošen opis, razlago in jo podkrepiti z ustreznimi primeri.

Ko ustvarjamo vsebino moramo biti pozorni tudi na to, kakšen jezik govori naše občinstvo. V primeru, da bo vsebina namenjena izključno lokalnemu trgu, moramo poskrbeti, da bodo vse grafike, napisi in izjave v tem jeziku. Če bo posnetek namenjen širši mednarodni javnosti, pa ga je smiselno posneti v angleškem jeziku in za vsak posamezni trg opremiti s podnapisi v lokalnem jeziku oz. v kolikor je smiselno poskrbeti za sinhronizacijo.

Pri ustvarjanju vsebin za tuja tržišča moramo biti pozorni tudi na to, da je vsebina posneta skladno s kulturnimi normami, ki veljajo v tem delu sveta. Četudi gre za globalno korporativno vsebino je vsekakor zaželeno, da jo prilagodimo tudi v smislu dodajanja lokalnih primerov.

Target audience

Kje in kako bomo vsebino objavili?

Da bi naše sporočilo našlo pot do želenega občinstva, moramo poleg ustrezne vsebine in tona komunikacije, izbrati tudi prave komunikacijske kanale in vsebino pripraviti skladno z možnostmi, ki nam jih ti ponujajo.

Video, ki je namenjen objavi na družbenih omrežjih, mora biti posnet in obdelan v drugačnem formatu kot video za objavo na spletni strani podjetja ali pa YouTube kanalu. Upoštevati je potrebno, da družbena omrežja ob nalaganju vsebine velikost in posledično le-te samodejno zmanjšajo. Glede na sam format je potrebno za različne tipe objav prilagoditi kakovost slike. Oglasi, ki se bodo predvajali na večjih zaslonih morajo bili nujno že posneti v dovolj veliki ločljivosti.

Kje bo snemanje potekalo?

Ena izmed najpomembnejših stvari, na katere pri načrtovanju videovsebine pogosto pozabimo, je lokacija snemanja. Da bi bil video čim bolj razgiban in privlačen, je smiselno vanj vključiti prizore iz različnih lokacij. Pravočasno je potrebno urediti dovoljenje za dostop do lokacij snemanja. Pomembna je tudi priprava le-teh na snemanje. Če to poteka na prostem, seveda velja dan prej preveriti tudi vremensko napoved.

Kdo vse bo sodeloval pri nastajanju videa?

Pomembno je, da za namene snemanja, določimo eno ali več oseb, ki bodo poskrbele za organizacijo in koordinacijo celotnega projekta. Njihova naloga bo skupaj s podizvajalci pripraviti vse potrebno za izvedbo. Te osebe bodo zadolžene za obveščanje snemalne ekipe, vizažistov, stilistov, nastopajočih in ostalih vključenih v izvedbo o poteku in pričakovanjih. Običajno je njihova naloga tudi zagotoviti vse dodatne storitve za dan snemanja.

Bomo lahko vse kar želimo prikazati tudi posneli?

Razmisliti moramo, ali bomo lahko vse, kar želimo prikazati v videu, tudi posneli. Včasih nimamo dostopa do vseh lokacij, nekaterih postopkov dela ni mogoče posneti ali pa moramo prikazati in razložiti tudi bolj abstraktne ideje. V teh primerih je mogoče vse navedeno prikazati s pomočjo grafike ali animacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.